Udgivet i 4 kommentarer

Hvordan måler man sin ringstørrelse?

Der findes mange forskellige måder at angive ringstørrelser på. Man ser ofte numrene 16, 17, 18 mm på internettet, og dertil kommer de amerikanske angivelser, der meget ofte indeholder både halve og kvarte størrelser. Andre lande bruger bogstaver.

Hvis man er i tvivl om sin ringstørrelse, eller har brug for at måle en andens ring, er det letteste, at benytte de to størrelsesangivelser, der er baseret på henholdsvis radius og diameter. Målene baseres på ringens indvendige mål, og angives i millimeter. Indvendig omkreds er nemmest at gå til, da man kan vikle en snor, målebånd eller lign om fingeren, og notere målet, der oftest ligger mellem 50 og 60 mm for damestørrelse og herreringe har for det meste mål der er 58 – 68mm. Det korrekte mål er vigtigt for ringens pasform, og bare en millimeters forkert mål, kan betyde ringen ikke passer til fingeren. Af den grund bør en hjemmemåling blot være vejledende, og man bør besøge en guldsmed, der ved hjælp af prøveringe, kan oplyse den korrekte størrelse til en bestemt ring. Ringens facon har stor betydning for pasformen, så man kan desværre ikke gå ud fra, at den størrelse der fungerer for en ring, også vil fungere for en anden ring.

Hvis det er en anden persons ring der skal måles, kan den medbringes, og måles på en ringstok men det giver heller ikke et entydigt og sikkert svar. Vores fingre er levende og kan variere helt op til 3 størrelser i løbet af dagen eller året. Dem som plejer at bruge ringe, kan forholdsvist nemt fornemme om en ring passer. Det er en større udfordring, at finde passende ring størrelse til dem som aldrig har gået med ringe.

4 tanker om “Hvordan måler man sin ringstørrelse?

 1. Personligt synes jeg det nemmeste er at måle ringens diameter også gange med pi (3.14) så har man størrelsen 🙂

 2. Ringstørrelse

  Som når du køber tøj, sko eller smykker er det med størrelser jo vigtigt, så du får købt den størrelse som passer dig bedst.

  Desværre er størrelser forskellige landene imellem, og derfor er det vigtigt at man får oversat sin egen str. til det der kommer nærmest – ofte passer eller oversættes hverken tøj, sko eller ringstørrelser ikke 100 % til den str. man nu køber.

  Hertil kommer design delen som også spiller en væsentlig rolle. Er det f.eks. en smal eller bred ring du køber – det skal der også tages højde for det når ens ringstørrelse skal bestemmes.

  Når du opmåler din ringstørrelse skal du være opmærksom på følgende

  Varme/kolde fingre:
  Det er vigtigt at du opmåler ringstørrelsen når du føler dine fingre er normale og de hverken er hævede eller meget kolde. Hvis du f.eks. opmåler ringstørrelsen når du har kolde fingre, kan du risikere at ringen er for lille og omvendt.

  Ringbredde
  Bredden på fingermåleren og bredden på den ring du har kig på skal stemme overens. Hvis du opmåler ringstørrelse med en fingermåler der er 3 mm. bred og ringen du har kig på er 5 mm. bred, skal du således typisk bruge et halvt til et helt nummer større, end hvis ringen havde været 3 mm. Omvendt hvis ringen er meget smal eller afrundet indeni skal man ofte gå en str. ned i ringstørrelse.

  Er du gravid?
  Graviditet kan give hævede fingre, og selv en lille hævelse kan have betydning for ringens størrelse. Så vent enten med større investeringer eller sørg for at sikre, at ringen kan gøres mindre senere.

  Hvilken finger ringen skal sidde på?
  Inden man opmåler sin ring str. er det også vigtigt at man er helt sikker på hvilken finger ringen skal sidde på.
  Ringfingeren, som man ofte bruger, er sammen med langfingeren lidt tykkere og har kraftigere knoer end pege-, tommel- og lillefinger så hvis man gerne vil skifte mellem de forskellige fingre skal man være opmærksom på det.
  Hvis du gerne vil have ringen siddende på lillefingren skal du sørge for at opmåle den meget nøjagtigt fordi fingeren er meget lige og kort, og derfor nemmere kan glide af.
  Det er vores erfaring at man ofte køber sine ringe for store – husk at de skal sidde stramt, og kun lige være til at tage af, for at være sikker på ikke at miste dem.

  Metoder til at måle sin ringstørrelse

  brug flere af metoderne og sammenholder resultatet, så du derved undgår at måle forkert ved én af metoderne.

  Metode 1 – Ringmåler:

  Ringstørrelse målt med en ringmåler er den som sølv & guldsmede bruger og er anerkendt som den mest nøjagtige. Du kan evt. selv købe en ringmåler på nettet.

  Metode 2 – Skydelære:

  Med en skydelære kan du måle dine andre ringes indre diameter (mm) som du kan konvertere til din danske ring str. ved at gange med 3,14. Se evt. str. tabellen herunder.

  Metode 3 – Papir:

  Klip et stykke papir ud på ca. 3 x 8 cm.
  Fold papiret nænsomt til en rulle og sæt det i ringen. Hjælp evt. lidt til, så papiret fylder ringen helt ud.
  Derefter klippes et hak ind med en saks i midten af overlapningen.
  Fold papiret ud og buk enderne tilbage og mål afstanden mellem de to mærker – det er ringstørrelsen.

  Bemærk: Hvis målingen ikke laves 100% korrekt, kan der forekomme en afvigelse på 1-3 ringstørrelser.

  Metode 4 – Sytråd:

  Tag et stykke sytråd, sno det 2 gange rundt om fingeren på det sted, hvor ringen skal sidde.
  Spænd derpå tråden, så den strammer lidt, ligesom du ønsker ringen skal sidde.
  Afmærk sytråden der hvor den krydser sig selv, f.eks. med en kuglepen eller tus.
  Fold sytråden ud og mål afstanden mellem de to mærker – det er din ringstørrelse. Ved str. 52 er afstanden mellem mærkerne 52 mm.

  Bemærk: Brug altid en tynd sytråd. Hvis målingen ikke laves 100% korrekt, kan der forekomme en afvigelse på 1-3 ringstørrelser.

  Metode 5 – Få den opmålt af en proffesionel:

  Gå til din sølv & guldsmed og få den opmålt.

  Ringstørrelser til kvinder ligger typisk mellem 50 – 58 mm. og til mænd ligger den ofte mellem 60 – 68 mm.

 3. jeg har købt en ringmåler der går fra str 1-33, men jeg ved ikke hvordan jeg skal omregne det til ring str, da jeg ikke ved hvad 1-33 betyder

  1. Kære Lise! Målestok 1-33 sandsynligvis svarer til størrelser fra 41 til 73. Der skal lægges 40 til de tal fra din mål. MEN det er ikke ensbetydende at hvilken som helst ringfacon/ bredde vil passe. Hvis du vil være sikker at ringen vil passe skal den enten have samme facon eller beskriv for guldsmeden hvilket mål du har benyttet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *