Hvorfor bliver nogle sten matte?

af | Sten og perler, Valg af ringe, Vores guides

Nu hedder det sig jo som bekendt at ”diamonds are forever” – et salgsfremmende slogan fra 1940’erne, som sangerinden Shirley Bassey (født 1937) i 1971 fremførte på mest ikoniske vis til soundtracket på James Bond-filmen af samme navn. (De af os, som elsker popkultur, vil med det samme føle et stort behov for at høre sangen, der naturligvis synges med en swingende messingblæsersektion som perfekt baggrund.)

Men selvom diamanter uden tvivl er den hårdeste ædelsten på jord, er de faktisk ikke uforgængelige. Diamanter slibes med facetter – en slags skarpe kanter – og er man uheldig, så kan man ”chippe” disse kanter. Hvis (eller måske endda når) kanterne bliver beskadiget, fremstår diamanten ikke lige så glimtende. Er man rigtig uheldig, kan man faktisk også knuse en diamant, hvis den lander på en kant på et hårdt underlag.

Dernæst må man altid bare påregne, at der kan være støv i luft – nok mest på en byggeplads, selvfølgelig, men også på en strand – og at dette (kvarts-)støv har en slibende effekt på sten. Overfladen på sten vil lige pludselig ikke fremstå så blankpoleret og klar.

Noget lignende gør sig gældende for andre ædelsten. Langt de fleste smaragder i handlen er oliebehandlede. Det gøres for at forbedre deres (grønne) farveindtryk, og behandlingen er både udbredt og accepteret – men det betyder også, at smaragden kan ændre udseende, hvis den pludselig renses for olien.

Kulturperler er ikke nær så hårde som smykkesten er, og deres overflade kan ætses, hvis den udsættes for kemikalier (for eksempel rengøringsmidler af den skrappere slags). Jo hårdere sten, jo længere kan man forvente at den fremstår flottest muligt. Men i modsætning til hvad Hollywood og popkulturens litteratur fortæller os, er der desværre ikke mange smykke- og ædelsten som har evigt liv.

Se vores udvalg af forlovelsesringe og vielsesringe her.