Slået op d.

Forlovelses og vielses ring på samme finger?

Marry & Me Logo Blog

Mange piger ønsker sig en forlovelsesring som i fremtiden kan bæres sammen med en vielsesring. Måske har du allerede begge ringe på en finger, fordi det er meget smuk kombination. Der er dog en risiko ved, at bære begge ringe på samme finger. Selv de fineste metaller bliver slidte, specielt hvis to stykker metal gnider mod hinanden. For at undgå det, skal de to ringe være tilpasset hinanden. Breuning har designet en meget smuk serie af Solitaire-/Prinsesseringe . Ringene er udformet, så de minimerer belastningerne, når de sættes sammen. Kom forbi, så finder vi en løsning til Dig, som går med tanker om, eller allerede har begge ringe. Det kan enten være Breuning eller en specialdesignet ring fra vores værksted.

MainBreuning_Trisets slidt solitaire

Slået op d.

Hvad er forskellen på cubic zirkoniaer og ægte zirkoner?

Marry & Me Logo Blog

Cubic zirkonia, også kendt ved forkortelsen CZ (zirkonium-oksyd) er et menneskeskabt materiale, som har været i handlen siden 1970erne.
Cubic zirkonia er altså kunstigt fremstillet og tillægges ofte ordet syntetisk. Fremstillingen af denne sten, baseres på et ønske om at imitere diamanten, og at opnå nogle af de samme kvaliteter som den besidder. Som kunstigt fremstillet, har materialet den egenskab, at stenene fremstår som fejlfrie og er hårdere end f.eks. ægte zirkoner og bjergkrystaller. Cubic zirkoniaer skal derfor ikke forveksles med disse, trods en vis lighed. Den kunstige fremstilling er farveløs, men kan tilsættes alverdens farver, hvilket gør det populær som smykkesten, foruden yderst holdbar. Til sammenligning, for at få en forståelse af hårdheden, har en diamant en hårdhed på 10, en cubic zirkonia 8 og rav ligger mellem 2-4.
Den ægte zirkon (zirkonium-silikat) er en transparent sten der optræder i naturen som farveløs, rødbrun, gul, brun, grøn og blå. Den har en hårdhed på 7,5, ligesom smaragd og aquamarin. Zirkon findes hovedsageligt i Australien, Brasilien, Myanmar, Canada, Cambodja, Sri Lanka og USA.
Hos Marry and Me tilstræber vi kun at have smykker med ægte sten.

Slået op d.

Hvad er forskellen på 8 kt, 14 kt,18 kt og forgyldt?

Marry & Me Logo Blog

Et af de oftest stillede spørgsmål vi får, er angående karat, og hvad forskellen er! Undringen er naturlig, for hvad dækker karat over, og hvorfor hedder det i det hele taget 8, 14 og 18 karat?
Karat (ikke at forveksle med carat) er et mål som angiver andel af guld i guldblanding som smykkerne er lavet af. 24 karat er den højeste mængde af guld = ren guld = 100% guld.
Guld forekommer i forskellige blandinger, af forskellige årsager. Nogle af de væsentligste årsager er, at finguld er et dyrt og blødt materiale. Dette er to regulerbare problematikker, da man ved at lave forskellige materiale blandinger, dels kan arbejde med hårdheden og dels får et billigere produkt. De mest brugte blandinger, der ses Danmark, er 18 karat, 14 karat og 8 karat. Stemplerne i disse er, i samme rækkefølge, 750 (75,0% eller 750/1000), 585 (58,5%) og 333 (33,3%), hvilket betegner andelen af guld i produktet. Forgyldt betyder at et metal (f.eks. sølv eller kobber, messing, tombak) blev dækket af et tynd lag guld som bliver slidt af med tiden.

Slået op d.

Hvorfor er hvidguld ofte dyrere end gult guld?

Marry & Me Logo Blog

Mange kvinder har kigget på et smykke i et udstillingsvindue, drømt om det og følt sig nødsaget til at undersøge prisen. Og denne kan så komme som en overraskelse! Både positiv og negativ, skal det siges. Hvidguld ligner til forveksling sølv, prisen til forskel er dog så markant, at det kommer som et naturligt chok, hvis man er indstillet på prisen i sølv.

Ved at man tilsætter guld andre materialer, for at opnå en anden farve, påvirker det tilsatte materiale også prisen. Når man ønsker gult guld i en anden karat for hårdheden eller prisens skyld, men stadig ønsker den karakteristiske guldfarve som vi kender den, tilsætter man kobber og sølv der er billigt at anskaffe. Blanding af de to giver guldet farve i forskellige nuancer. I rosa guld, som er en blanding der vinder mere og mere anerkendelse i dag, er tilsat en større mængder af kobber, for at opnå den varme rødlige nuance. Hvidguld er en blanding der opnås, ved at man tilsætter guldet et hvidt metal. Det kan være nikkel, sølv, palladium eller platin. Ved blandingen med nikkel, kan man opnå den ønskede effekt af farve og hårdhed. Denne kombination er i samme prisklasse som rosa- og gult guld. Hvis man ønsker en finere kvalitet, der er ekstra hårdfør, benyttes palladium i blandingen. Nogle gange tilsættes hvidguld platin, af hensyn til vægt og holdbarhed. Platin er et dyrt materiale, hvilket forklarer prisforskellen ved hvidguld i forhold til andre guldblandinger. Hvidguld er opfundet i midten af 1900 århundrede, for at fremskaffe et alternativ til smykker af det rene dyre metal, platin.

Slået op d.

Kan man ændre guldringe i størrelsen?

Marry & Me Logo Blog

Ofte står kæresten, ægtemanden, filejsen og den hemmelige elsker i butikker verden over, og vil finde den helt perfekte ring til kvinden. Problemet er dog, at ringstørrelsen kan være endnu en af alle de mysterier, der er omkring kvinden i ens liv – og hvad gør man så?
Guld er heldigvis et forholdsvis let bearbejdeligt materiale, og kan altid ændres, smeltes, strækkes, tæskes, og hvad man ellers føler behov for. Specielt kvinder, der har mere væske i kroppen end mænd, oplever at ringstørrelsen varierer betydeligt sommer/vinter, og sågar morgen/aften.

Hvidguld, rosaguld, gul guld – alle varianter deler egenskaben at være foranderlige. Udfordringen og begrænsningen ligger derfor i ringens form. Hvis en ring eksempelvis er pavéret, hvilket vil sige at være besat af en masse små sten, kan en ændring af størrelse strække grabberne og resultere i at stenene løsnes. der er også ringe som er hule inden i eller bare udhulet som kan give udfordring ved størrelse ændring. ringen opfører sig simpelthen som et rør og mange har prøvet at være i fælden at bukke sådan en hvor den bare kollapser.

Slået op d.

Hvorfor ser forgyldte ringe mere gule ud?

Marry & Me Logo Blog

Guldet der oftest bruges til smykker i vesten, er blandingsprodukter af finguld og andre metaller. De andre metaller, som eksempelvis kobber eller sølv får automatisk en påvirkning på den rene fingulds farve. Det rene guld fremstår som væsentlig mere gul, end farven blandingsprodukterne har. Jo højere karaten på guldet er, jo mere gullig fremstår den. Når man så forgylder andre metaller, er det ofte 24 kt eller 18 kt der bruges, og derfor vil forgyldte smykker syne mere gule, end tilsvarende guldsmykker i 8 eller 14 kt.

Slået op d.

Hvordan måler man sin ringstørrelse?

Der findes mange forskellige måder at angive ringstørrelser på. Man ser ofte numrene 16, 17, 18 mm på internettet, og dertil kommer de amerikanske angivelser, der meget ofte indeholder både halve og kvarte størrelser. Andre lande bruger bogstaver.

Hvis man er i tvivl om sin ringstørrelse, eller har brug for at måle en andens ring, er det letteste, at benytte de to størrelsesangivelser, der er baseret på henholdsvis radius og diameter. Målene baseres på ringens indvendige mål, og angives i millimeter. Indvendig omkreds er nemmest at gå til, da man kan vikle en snor, målebånd eller lign om fingeren, og notere målet, der oftest ligger mellem 50 og 60 mm for damestørrelse og herreringe har for det meste mål der er 58 – 68mm. Det korrekte mål er vigtigt for ringens pasform, og bare en millimeters forkert mål, kan betyde ringen ikke passer til fingeren. Af den grund bør en hjemmemåling blot være vejledende, og man bør besøge en guldsmed, der ved hjælp af prøveringe, kan oplyse den korrekte størrelse til en bestemt ring. Ringens facon har stor betydning for pasformen, så man kan desværre ikke gå ud fra, at den størrelse der fungerer for en ring, også vil fungere for en anden ring.

Hvis det er en anden persons ring der skal måles, kan den medbringes, og måles på en ringstok men det giver heller ikke et entydigt og sikkert svar. Vores fingre er levende og kan variere helt op til 3 størrelser i løbet af dagen eller året. Dem som plejer at bruge ringe, kan forholdsvist nemt fornemme om en ring passer. Det er en større udfordring, at finde passende ring størrelse til dem som aldrig har gået med ringe.

Slået op d.

Er det pinligt?

Marry & Me Logo Blog

Kære Alle!

Det kan være, I spørger jer selv, hvad internettet dog skal bruge ENDNU en blog til? – og ærligt talt, har vi selv tænkt den tanke mange gange! Men vi får dagligt stillet en masse spørgsmål om materialer, fornyelse af smykker, hvad der er muligt og ikke muligt, og vi vil meget gerne dele vores viden med jer, da det er en skam, at mange smykker havner i skuffen. Ofte fordi tanken er, at dens tid er ovre, og det er sjældent tilfældet! Næsten alt kan laves, og en mindre operation, er ikke nødvendigvis dyr!

Hvis I med jævne mellemrum, holder jer opdateret med vores blog, vil I kunne få svar på spørgsmål som f.eks. hvad er forskellen på karat og carat? Er der forskel på diamanter og brillianter? og er zirkoniaer ægte? Vi vil forsøge at bidrage med historier, for hyggens (og nyttig videns) skyld, og vil holde tonen munter. Med jævne mellemrum vil vi være i gavehumør, og igangsætte en konkurrence, baseret på forskellige tiltag!

Vores første indlæg afviger lidt fra de følgende temaer, der vil komme. Det handler om smykker, som har været udsat for ejermandens frustrationer; brugt som boksebold eller simpelthen bare er VÆK, af forskellige årsager!?  Tja de er måske, ligesom min allerførste vielsesring, endt på bunden af  Københavns havn! –  Og nej, det var ikke ved et uheld! Nogle havner i afløb, andre bliver klippet i stykker med saks – og der er selvfølgelig også nogle, der tager ekstreme metoder i brug, og maltrakterer med skrappere midler – inklusiv boltsaks. Som guldsmed har man set lidt af hvert. Og måske trækker vi på smilebåndet, men ikke fordi det er morsomt, at folk lader deres frustrationer gå ud over smykkerne. Det er da bestemt underholdende, men mest af alt, er det et udtryk for KÆRLIGHED, i alle dens facetter! Når mennesker vælger at komme til os, med et ødelagt smykke, hvor der er en historie bag, vidner det blot om, at følelserne er store! – Ja så store, at man for alt i verden, ønsker smykket genskabt eller rekonstrueret. Vi bliver rørt af det, og vi fikser det selvfølgelig – helst hurtigst muligt! Vi vil så gerne have, at det er KÆRLIGHEDEN som sejrer og symbolet på det, er et helt smykke – så ædelt som selve kærligheden!

For at vise vores gode vilje med denne blog, vil vi lægge ud med en konkurrence. De bedste, mest kreative eller mest underholdende historier, knyttet til et ødelagt smykke, belønnes med en polering, oppudsning og evt. rhodinering eller forgyldning, af et valgfrit smykke! Sæt i gang 😉

Og det skal da selvfølgelig noteres, at jeg i dag HAR fået en ny vielsesring – denne er indgraveret med “Må ikke smides ud!” Vi er alle menneskelige, og historier, kiksede, uheldige eller sjove, som de nu kan være, er trods alt en af de bedste måder, at starte enhver given “kom-sammen” lejlighed på!

Vi skrives ved.

X Hanna, Marry&Me