Hvorfor er hvidguld ofte dyrere end gult guld?

af | Metaller, Vores guides

Mange kvinder har kigget på et smykke i et udstillingsvindue, drømt om det og følt sig nødsaget til at undersøge prisen. Og denne kan så komme som en overraskelse! Både positiv og negativ, skal det siges. Hvidguld ligner til forveksling sølv, prisen til forskel er dog så markant, at det kommer som et naturligt chok, hvis man er indstillet på prisen i sølv.

Når guld tilsættes andre metaller, for eksempel for at opnå en anden farve, påvirker det tilsatte materiale også prisen. Ønsker man sig et smykke i guldets egen karakteristiske gule farve, men med et lavere indhold af guld (lavere karat) for prisens skyld, vil smykket oftest være tilsat kobber og sølv, for de to metaller er billigere at anskaffe. Iblandingen af kobber og sølv giver guldet farve i forskellige nuancer- alt fra grønguld til rosaguld. Rosaguld – en legering, der bliver stadig mere populær – er tilsat en større mængde kobber, for at opnå den varme rødlig nuance.

Hvad er hvidguld?

Hvidguld opnås, ved at guldet tilsættes et hvidt metal. Dette kan for eksempel være nikkel, palladium eller platin. Ønsker man en finere kvalitet, der også er ekstra hårdfør og lettere at bearbejde, benyttes palladium i blandingen. Nogle gange tilsættes der platin, for at opnå hvidguld – det gøres af hensyn til vægt og holdbarhed. Både Platin og Palladium er imidlertid kostbare ædelmetaller, hvilket også forklarer prisforskellen mellem hvidguld og andre guldlegeringer. Hvidguld er opfundet i det 20. århundrede, som et alternativ til smykker af det rene dyre metal, platin.

Er hvidguld dyrere end guld?

Mange undrer sig over hvorfor præcist det samme smykke ofte koster mere i hvidguld, end når det er udført i almindelig gult guld, når karaten også er den samme. Prisforskellen skyldes simpelthen at legeringsmetallerne i hvidguld er dyrere, end dem som indgår i guld, der har bevaret guldets egen klassiske gyldne farve. Hvis to identiske smykker – det ene af 14 karat guld, det andet af 14 karat hvidguld – sammenlignes, så vil der i begge tilfælde være iblandet 41,5% legeringsmetal, for at opnå den ønskede karat. I den gule variant er der som oftest tilsat sølv og kobber, mens der i smykket af hvidguld ofte vil være tilsat enten palladium eller platin, for at opnå den lyse/hvide farve. Platin og palladium er begge dyrere ædelmetaller – deraf den højere pris.

Er der nikkel i hvidguld?

Med nikkel som legeringsmetal kan man opnå den ønskede effekt af farve og hårdhed, der er i samme prisklasse som gult og rosa guld – nikkel benyttes i guld- og stålsmykker fremstillet i Danmark. Nikkelholdige guld må kaldes nikkelfrit i overensstemmelse med lovgivning, da det nikkelholdige guld ikke udskiller mere end 0,2 – 0,5 mikrogram nikkel pr. cm 2 pr. uge.

VIGTIGT! For at hvidguld smykke skal se rigtigt ‘hvid’ ud, skal det rhodineres, da hvidguld aldrig bliver helt så ‘hvid’ som sølv eller platin.

Er du på udkig efter en forlovelsesring eller vielsesring i hvidguld?